Workshop Omgevingsverordening Fysieke Leefomgeving

Veel gemeenten worstelen met het maken van één Omgevingsverordening voor de fysieke leefomgeving. Waar begin je? Hoe pak je dit nu aan? Welke verordeningen moeten, mogen of mogen juist niet worden opgenomen in het Omgevingsplan? Wat moet er in de formulering wijzigen om aan te sluiten op de Omgevingswet? 

Tijdens de workshop ‘Op weg naar één Omgevingsverordening en Omgevingsplan’ gaf gemeente Zaanstad uitleg over de Zaanse aanpak en konden 20 geïnteresseerde ambtenaren van diverse gemeenten zelf oefenen met het analyseren van een verordening.

De workshop werd geopend door Anne Langenesch, programmamanager Omgevingswet bij gemeente Zaanstad. Tessa Machiels, Dionne de Lusenet-van Weert en Mirte van Elk van het programma Zaanse Omgevingswet namen daarna het stokje over en toetsten allereerst door middel van een quiz het kennisniveau van de groep. Veel vragen werden goed beantwoord, al zaten er ook wel enkele lastige instinkers tussen. Vervolgens vertelden de workshopbegeleiders hoe zij alle verordeningen geanalyseerd hebben aan de hand van een zelfontwikkeld format. De deelnemers gingen meteen zelf hiermee aan de slag. Tussendoor was er alle ruimte voor het stellen van vragen en uitwisselen van ervaringen.

De deelnemers waren enthousiast, zo bleek uit de reacties achteraf: “Prima gedaan, heldere uitleg”, “Ga zo door, fijn dat Zaanstad voorloper is”.

Vanwege het succes van de workshop wordt binnenkort nog een workshop georganiseerd. Voor meer informatie over deze en andere workshops over de Omgevingswet, kijk op https://www.omgevingsacademie-nh.nl/bijeenkomsten-en-workshops

OmgevingsAcademie Noord-Holland

© 2018